Līdz šim biedrības “Skaņumāja” rīkotajā un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītajā tradicionālās mūzikas festivālā “Dzīvā mūzika” tika aplūkotas un cildinātas dažādas instrumentu spēles tradīcijas – cītaru, cimboļu, vijoļu, ermoņiku un citu instrumentu spēle –, bet šajā reizē festivālā paredzēts pievērsties muzikantu dziesmu repertuāram. 

Klasiskās ziņģes ir dziesmu slānis, kas mūsu tautas mūzikā iezīmē pāreju no senākajām tautas dziesmām uz Eiropas mūzikai kopīgo mantojumu, tā saucamajām pilsētas balādēm. Kaut gan ziņģēšana kopumā tiek uzskatīta par vokālo tradīciju, melodiju instrumentālais raksturs ļauj uzskatīt, ka to attīstība un funkcionēšana ir cieši saistīta ar spēles tradīcijām. 

Ziņģēšanas svētku koncerta dalībnieki ir dziedātāji un grupas, kuriem senās ziņģes allaž bijusi nozīmīga repertuāra daļa – “Suitu sievas” un vīri, dziedātāja Dace Prūse, dziedātāja un stāstniece Ārija Klēvere un kapela “Hāgenskalna muzikanti”. Žanra starptautisko dimensiju palīdzēs atklāt gan pašmāju dalībnieki – Rīgas krievu folkloras ansamblis “Berendejka” –, gan ārzemju viesi – Vēgveres ciema kapela no Igaunijas un dziesminieki Merilina Takers un Pauls Vilsons no Devonas Anglijā.

Sestdien, 21. oktobrī Kuldīgas Kultūras centrā

            11.00 Lekcijas par ziņģu tradīciju Suitu novadā, Latvijā un Anglijā (lekcijām varēs sekot līdzi tiešsaistē Facebook platformā)

            18.00 Ziņģēšanas svētku koncerts

Ieeja: 5,00 EUR
Skolēniem, studentiem, pensionāriem, invalīdiem, uzrādot apliecību - 3,00 EUR.

Biļetes "Biļežu paradīzē" un KKC kasē.

Atpakaļ uz jaunumiem